Rakamlarla FETÖ/PDY’deki Büyük Çöküş

Arşiv

FETÖ/PDY, 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından her geçen gün güç kaybetmeye devam ediyor. Yargıdan bürokrasiye, eğitimden askeriyeye devletin her birimine sızan örgütün geldiği nokta nasıl bir çöküş içerisinde olduklarını gösteriyor. Himmet akışının neredeyse tamamen bittiği, sohbet toplantılarının sıfırlandığı, dışarıdan gelen paraların kesildiği FETÖ/PDY, yurtlarının ve evlerinin kapısına da kilit vurmaya başladı. Örgüte bağlı kolejlerde artık maaşlar yarım ödenirken yüzde 35 civarında öğretmenin işine de son verildi. Çarkı döndürebilmek için her yıl 750 milyon liraya ihtiyaç duyan FETÖ kesilen himmet paraları, eriyen şirketleri, kapanan dershaneleri ile tam bir panik havasında. Türkiye’de artık zarar etmeye başlayan örgüt şu an yurtdışına kaçırdığı ve elinde tuttuğu 17 milyar dolar ile çarkı döndürmeye çalışıyor. İşte FETÖ/PDY’nin 17-25 Aralık öncesi ve sonrası Türkiye ve yurt dışındaki durumu:

KUMPASÇI ÖRGÜT DAĞILMAK ÜZERE

Gerçek yüzü gün ışığna çıkmaya başlayan hain yapı her geçen gün her alanda erimeye devam ediyor. 17-25 Aralık operasyonu öncesine kadar büyük bir güç haline gelen FETÖ/PDY, bu darbe girişiminin ardından alınan önlemler ve halkın sağduyusuyla kan kaybına uğradı. Devlet kadrolarındaki örgütlenmelerinden eğitim ve yurtdışı kaynaklarına kadar her alanda küçülen ve maddi birikimlerini ülke dışına kaçırmaya başlaması örgütün dağılmak üzere olduğunu gösteriyor.

“HİMMETLER” KESİLMİŞ DURUMDA

17-25 Aralık darbe girişimi öncesinde örgüte bağlı olmayan vatandaşlardan himmet adı altında toplanan yardımlar %25 civarında iken bu oran şu an sıfıra gerilemiş durumda. Örgüt toplum nezdinde güvenini kaybettiği için kimse bir kuruş dahi vermiyor. Kendi içlerinde eskisi gibi sık bir araya gelemedikleri ve maddi kayba uğradıkları için örgüt üyeleri de yardımı iyice azalttı. Örgütün mütevellisi (örgüte bağlı yönetim kadrosu) ve sohbet gruplarından alınan himmet yardımları genel bütçesinin %48’ini oluştururken bu oran gerileyerek %12 seviyelerine indi. Örgütün kendilerine bağlı holding, eğitim kurumları, medya gibi kurumlarından elde ettiği gelirler ise kelimenin tam anlamıyla dibe vurmuş durumda.

YILLIK 25 MİLYAR CİRO

Kendilerine bağlı kurum ve kuruluşların ticari faaliyetleri ve sohbet toplantısı adı altında topladıkları himmet yardımlarıyla yıllık 25 milyar liralık gelire sahip olduğu düşünülen FETÖ/PDY’nin büyük bir mali çıkmaz içinde olduğu kaydediliyor. FETÖ/PDY’nin neredeyse tamamına yakını eriyen bu parasıyla ihanet şebekesini çalıştırması zor görünüyor. Hali hazırdaki mevcut durumunu devam ettirmesi için hiçbir şey yapmasa bile örgütün yıllık 750 milyon liraya ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bugünkü erime göz önüne alındığında ve bu parayı da artık toparlayamayacağı için örgüt işçi çıkararak ve bazı birimleri kapatarak küçülmeye gitmek zorunda.

HİMMET PARALARI İSRAF EDİLİYOR

Örgütün bugüne kadar bu gelirlerden 10 yıl boyunca elde ettiği 17 milyar dolarlık kârın şirket ve kişiler vasıtalarla Avrupa, Kanada ve Amerika’ya kaçırıldığı ifade ediliyor. Himmet paralarından elde edilen bu paranın akıbetinin ne olacağı ise örgüt elebaşı Gülen’de saklı. Ancak örgüte yakın kaynaklar bu paraların belirlenen 10-15 isim arasında bölüşebileceğini belirtiyorlar. Zira bunun bir örneği daha önce himmet paralarıyla Kıbrıs’ta kumar oynayıp âlem yapan Samanyolu Holding AŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Mali İşler Koordinatörü Ekrem Yalvak’da görülmüştü. Bu paraların nasıl harcandığının son örneği ise apar topar yurtdışına kaçan savcı Zekeriya Öz’ün instagram hesabından paylaştığı fotoğrafta ortaya çıkmıştı. Kaçak Öz’ün yaklaşık 7 milyon lira değerinde Bugatti Veyron marka bir otomobilin önünde poz vermesi bu paraların nerelere gittiğini de açıkça gösteriyor.

HÂKİM VE SAVCI GRUPLARI DAĞILDI

17-25 Aralık darbe girişimi öncesinde hâkim ve savcılar arasında Türkiye genelinde 1100 kişilik ana sohbet grubu ve bununla bağlantılı 1300 kişilik sohbet grubu olan FETÖ/PDY, örgüte sempati duyan 2000 hâkim ve savcıyla da yakından ilgileniyordu. İlgilendikleri bu kişileri himmet paralarıyla yurtdışına götürüp gezdiren, lüks otellerde ağırlayıp kendi saflarına çekmeye çalışan FETÖ/PDY’nin şu anki tabloda ana sohbet grubu 800’e, sohbet grubu ise 100 kişiye düştü. Göz boyayıp kendi saflarına çekmek istedikleri iki bin kişilik grubun ise tamamı dağıldı. Yani 4400 kişilik hâkim ve savcılardan geriye 900 kişi kaldı. Kalan gruplar ise tedbir açısından bireysel hareket etmeye başladı.

FUAT AVNİ’YE BİLGİLERİ MAHKEME KATİPLERİ VERİYOR

Örgütün yargıdaki yapılanmasında hiç göze alınmayan ama çok önemli işlevleri olan mesleklerden birisi de mahkeme kâtipleri. Mahkeme kâtipleri savcının yapacağı işlemleri yapan kişiler olduğu için her türlü operasyon bilgisini anında Fuat Avni ile bağlantılı isimlere göndermekle görevli. Türkiye genelinde 5500 mahkeme kâtibini kendisine bağlayan örgütün şu an bu sayısının 3250 kişiye düştüğü ifade ediliyor. Eğer kâtipler engellenirse Fuat Avni’nin istihbarat ağının sıfırlanacağı belirtiliyor.
2009-2013 arasında hapishanelere alınan infaz koruma memurlarının % 75 oranında örgüt listesinden olduğu kaydediliyor. Bu grubun son ayrılan ve ayrılmayan güncel rakamı bilinmiyor, ama infaz koruma memurları mahkûmlarla ilgilenip istihbarat sağlıyor hem de bu kişiler örgüte kazandırılıyor.

EMNİYET TEŞKİLATINDA BÜYÜK ÇÖKÜŞ VAR

17-25 Aralık darbe girişiminin önce düz polis olarak Emniyet Teşkilatının %65’ine hâkim olan örgüte bağlı polislerin oranı şu an %25’e gerilemiş durumda. İdari kadroda görevli örgüte bağlı polislerin oranının da %70’ten %35’e düştüğü bildiriliyor. En büyük çöküş ise emniyetin komiser kademesinde. Emniyette %85 civarında olan örgüt mensubu komiser oranı şu an %8. Birçoğu gözaltına alınarak deşifre olan, birçoğu emekliye sevk edilen polislerden hâlâ görevde olanlar ise artık bireysel hareket ediyor ve ihbar endişesiyle bir araya gelmekte zorlanıyorlar.

ASKERİYE EN TEMKİNLİ OLDUKLARI YER

FETÖ/PDY yapılanmasının en gizemli ve girift oldukları alan ise askeriye. Tedbir nedeniyle her zaman bireysel hareket etme talimatı alan askeri yapılanmada örgüt daha önce % 25 civarında bir insan unsuruna sahipti. Alınan önlemler ve gelen istihbaratla bu oranın %15’e gerilediği belirtiliyor. Diğer devlet kurumlarına oranla askeriyede organize bir hareketlenme içerisinde olamayan ve talimatları ancak kuryeler vasıtasıyla alan örgüt üyeleri oldukça sinsi hareket ediyorlar. Ancak örgüt, alınan son tedbirlerle askeriye içine kendi mensuplarını yerleştirme kabiliyetinin yarısını kaybettiği belirtiliyor. Örgütün şimdi tek beklentisi komuta kademesine kendi kriptolu elemanlarının gelmesi.

MİLLİ EĞİTİM YAPILANMASI ÇÖKTÜ

17-25 Aralık darbe girişiminin öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun %11’ine müdür, müdür yardımcısı ve öğretmen olarak hâkim olan FETÖ/PDY, eğitim yapılanmasında da ciddi bir kayıp içinde. Milli Eğitimde üst düzey beyin takımı olarak faaliyet gösteren ve mütevelli denilen bu grubun oranı şu an %6’ya gerilemiş durumda.

DİYANET YAPILANMASI DARALIYOR

FETÖ/PDY’nin Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı imam ve müftü yapılanması da büyük bir erime içinde. Daha öncesinde teşkilatın %7’sine ana mütevelli grubuyla hakim olan örgütün mütevelli grubu %4’e geriledi. Diyanet’te %21 olan sohbet grubu ise dağılarak %3’e düştü.

DOKTOR VE MÜHENDİSLER DE TERK ETTİ

17-25 Aralık darbe girişiminin öncesinde doktor ve mühendislerin geneli içinde %2 olan ana mütevelli oranı %1’e düşerken, yine yandaş çekmek için oluşturulan ve %12 olan sohbet grubu ise tamamen dağıldı. Artık doktorlar ve mühendisler için kurulan sohbet grubu kalmadı.

DERSHANELRDE YARIM MAAŞ ÖDENİYOR

Örgütün en güçlü olduğu alan olan dershaneler son yasal düzenlemenin ardından eskiye oranla %50 kapasiteyle çalışıyor. Öğretmen maaşlarının ise ancak %50’si ödeniyor. Öğretmenlerin tümü yarım maaşa ikna edilmiş durumda. Örgüt “Bunlar bir gün düzelecek, kalan paranızı vereceğiz.” diye öğretmenleri ikna etmeye çalışıyor. Örgüte bağlı 60 bin civarındaki dershanede görev yapan öğretmenlerin %5’i işten çıkartıldı, %25’i de çıkartılmak üzere. Örgüt, eğitimdeki gücünü kaybetmemek için öğretmenlerinin Milli Eğitim’e geçmeleri yönünde adımlar atıyor.

KOLEJLERDE HEM ÖĞRENCİ SAYISI AZALDI HEM ÖĞRETMEN

FETÖ/PDY’ye bağlı kolejler de erime trendine girdi. Kolejler artık %40 kapasiteyle ve zararına çalışıyor. Küçük illerde yer alan kolejlerin kapısına öğrenci bulunamadığı için kilit vurulmak üzere. Bu kolejlerde görev yapan öğretmenlerden %35’inin işine son verilmiş durumda. Kolejlerin birçoğunda da maaşlar yarım ödeniyor. Sadece Marmara bölgesi ve İzmir’deki kolejlerin maddi durumunun iyi olduğu kaydediliyor.

ÖRGÜT, EV VE YURTLARDAKİ EŞYALARI SATIYOR

FETÖ/PDY’nin hem eleman devşirdiği hem de toplu beddua seanslarının yaptırıldığı yurtların ise %65’i kapandı. Mevcut yurtlar ise kira yerine şahıs üzerine olduğundan zoraki devam ettiriliyor ancak doluluk oranı çok düşük. Yurtları yeniden toparlamak için imaj değiştirip şahıslar üzerine açmaya çalışıyorlar. Bu yüzden de bazı öğrenciler burasının örgüte ait olduğunu bilmeden kayıt yaptırıyor. Ama durumu fark eden öğrenciler anında ilişiği kesiyorlar.
Örgüte bağlı olan ve sayıları binlerle ifade edilen evlerin ise %70’i kapanmış durumda. Bu evlere öğrenci bulunamadığı ve tekrar açılma ümidi olmadığından dolayı evdeki eşyalar satılmaya başlandı. Eşyalar örgüt evlerinden depolara götürülerek satılıyor.

ESNAF, ÖRGÜTE KARŞI KEPENK KAPATTI

Esnaf yapılanması FETÖ/PDY’nin belkemiğini oluşturan canlı para musluğu idi. Göstermelik yurtdışı gezileriyle “kafalanan” esnaflardan bazen duygu sömürüsü bazen de tehditle milyarlarca lira himmet toplayan örgüt artık bu nakit akışını kaybetti. FETÖ/PDY’ye katılan esnaf gruplarının %20’sini ana mütevelli, %80’ini sohbet grupları oluşturuyordu. 17-25 Aralık operasyonlarından bu yana ana mütevelliden %35’i, sohbet guruplarının %95’i FETÖ’yü terk etti. Sohbet grupları tüm Türkiye’de neredeyse sona erdi. Ana mütevelliler de kendi aralarında birebir görüşmeyi kuryeler aracılığıyla gerçekleştiriyor ve oldukça düşük olan para trafiğini bu şekilde yönlendiriyorlar.

FETÖ/PDY’NİN YURTDIŞINDAKİ EĞİTİM FAALİYETLERİNE BÜYÜK DARBE

17-25 Aralık operasyona kadar yurtdışında eğitim faaliyetleri adı altında örgütlenen FETÖ, darbe planının ortaya çıkmasının ardından yurtdışında da büyük kayba uğradı. İşte yurtdışında FETÖ yapılanmasının son durumu:

NAHÇIVAN: FETÖ/PDY’ye bağlı 3 kolej, 3 dershane, 2 gazete bürosu, 1 öğrenci yurdu bulunuyordu. Bu kurumların tamamı kapatıldı ve örgüte bağlı olarak çalışan kadronun tamamı sınır dışı edildi.

AZERBAYCAN: Azerbaycan’da oldukça güçlü olan FETÖ/PDY’ye ait 28 kolej, 28 dershane, 1 üniversite, 1 gazete matbaası, 20 gazete bürosu, 1 Tv, 1200 öğrenci evi, 3 öğrenci yurdu bulunuyordu. Son gelişmeler üzerine bütün evler kapatıldı. Kolej ve dershaneler ile üniversite el değiştirerek devam ediyor. Bunlar devlet şirketine geçti. Gazete ve televizyonlar ise sıkı denetimler altında yayınına devam ediyor.

KAZAKİSTAN, TÜRKMENİSTAN, TACİKİSTAN, KIRGIZİSTAN, TATARİSTAN, YAKUTİSTAN: Bu ülkelerde FETÖ/PDY’ye bağlı okulların mülkiyeti tamamen devlete geçti.

ÖZBEKİSTAN: Özbekistan daha önceden örgütün bütün kurumlarını zaten kapatmıştı.

SENEGAL, GABON, SOMALİ: FETÖ/PDY’ye bağlı bütün kurumlar tamamen kapattı. Diğer Afrika ülkelerinde de yoğun denetimler var. Bu ülkeler de bu kurumları kapatma hazırlığında.

BALKANLAR: Kosova FETÖ/PDY’ye bağlı kurumları kapattı. Diğer Balkan ülkeleri ise örgüte bağlı kurumları sıkı denetim altına aldı. Bu ülkeler buradaki eğitim kurumlarını Milli Eğitim Bakanlığına devretmeye hazırlanıyor.

FETÖ/PDY’ye bağlı okullar ABD ve AB ülkelerinde varlıklarını sürdürmeye devam etseler de bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları yardımlarını tamamen kestiği için Paralel Yapı güç durumda kaldı.

Kaynak: Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir